Zorgeloos op reis in Coronatijd
Onderstaande informatie is van toepassing op het busvervoer in het winterseizoen 2020 / 2021. Richtlijnen voor seizoen 2021 / 2022 zijn nog niet bekend.

In samenwerking met Busvervoer Nederland en de ANVR zijn er richtlijnen opgesteld die het touringcarvervoer zo veilig en aangenaam mogelijk maken. Via deze weg willen jullie informeren over welke maatregelen er nu van kracht zijn en zullen gelden bij al onze busreizen. Het is heel goed mogelijk dat deze richtlijnen worden bijgesteld in de komende periode. Wij zullen dat via deze weg communiceren. Uiteraard ontvang je uiterlijk een week voor vertrek je voucher en daarbij onze reistips. Hierin tref je de meest up-to-date informatie.

Voor vertrek worden alle touringcars grondig schoongemaakt en worden de meest aangeraakte onderdelen gedesinfecteerd. Denk hierbij aan de handgrepen en leuningen. Ook wordt de touringcar voor en na de rit extra lang geventileerd.
Ventilatie in de touringcar
Iedere touringcar is uitgerust met een verwarmings-, ventilatie- en koelingssysteem om het jou als passagier zo aangenaam mogelijk te maken tijdens de reis. De verse lucht wordt van bovenaf ingeblazen en bij het voetengedeelte afgezogen. Naast algemene ventilatieroosters bevindt zich boven iedere stoel een regelbaar luchtventiel, zodat je zelf de toestroom hiervan kunt regelen.

Sinds de uitbraak van pandemie Covid-19 zijn er zowel in de software dan wel mechanische aanpassingen gedaan om verspreiding van het virus tot het minimum te beperken. Het gevolg hiervan is dat er 100% aanzuiging van de buitenlucht is en dat deze via het passagiersgedeelte direct naar buiten wordt afgevoerd.
In de praktijk zal het cabinevolume van bijvoorbeeld een 60-persoons touringcar zo’n 25 a 75 keer per uur wordt ververst.

Door deze aanpassingen wordt de recirculatie van lucht tot het minimum beperkt en hiermee ook een mogelijke verspreiding van het virus via de luchtkanalen.
Ter voorbereiding van je reis
Vooraf ontvang je per mail een gezondheidsverklaring. Deze dien bij het inchecken af te geven aan de chauffeur. Reizigers van 13 jaar en ouder dienen bij het instappen, tijdens de reis en bij het uitstappen een mondkapje te dragen. Je dient zelf voor voldoende mondkapjes te zorgen voor zowel de heen- als terugreis. Sommige papieren mondkapjes moet je na 4 uur gebruik al vervangen.
Tijdens de reis
> Je dient plaats te nemen op de stoel welke je door de chauffeur wordt toegewezen.
> Het toilet is alleen in uiterste geval van nood te gebruiken.
> Lopen door de bus is niet toegestaan.
> Tijdens de reis dien je het mondkapje te dragen.
> De stoelen mogen uitsluitend tijdens de nacht in de ruststand.
> Om het lopen en contact onderling tot het minimum te beperken is er geen catering aan boord.
> De bestuurdersplek is afgesloten van het passagiersgedeelte. Als je een vraag hebt aan de bestuurders dan kan deze tijdens een pauze worden gesteld.